Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.03.2014 05:28 - Основни принципи за счетоводно обслужване на сделките
Автор: schetovodna Категория: Бизнес   
Прочетен: 776 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 27.02.2017 16:08


imageМногообразието от търговски сделки и стопански факти, които следва да бъдат вписани чрез текущото счетоводство, налагат едно типизиране на настъпващите промени от различни критерии. Подобно типизиране дава възможност да бъдат установени някои общи принципи при счетоводното обслужване на сделките и резултатите.

Първият подход, известен под наименованието балансов, се свежда до типизиране на текущите операции от аспект отражението им върху имуществото отразено по счетоводния баланс. При него се държи сметка единствено за това по кои балансови пера какви промени настъпват – увеличения или намаления. Балансовият подход не позволява да бъде установено влиянието на промените върху резултатите, той има в по-голяма степен икономическо, отколкото юридическо значение.

Възможните промени, които текущите операции оказват върху имуществото, отразено по счетоводния баланс, се групират в следните четири групи, известни в теорията като четири балансови теста:

  1. Промени, които се отразяват само по активните на търговеца, т.е. засегнати са само активни балансови пера. Увеличението на едно активно балансово перо е за сметка намалението със същата сума на друго балансово перо.
  2.  Промените, които се отразяват само по капитала или по пасивите, т.е. засяга се само балансовите пера от пасива. Увеличението на едното перо от пасива на баланса е за сметка на намалението по друго перо също от пасива. Доколкото при това типизиране на преден план не се извеждат юридическите отношения, в случая не се търси разлика между това дали се касае до капиталово или до балансово перо за пасивите. На преден план се изтъква обстоятелството, че се извършват промени, които се отнасят до перата в пасива на  счетоводния баланс.
  3. Промените, които едновременно се отразяват по едно перо от актива на даден счетоводен баланс и по едно перо от пасива в посока на увеличение. Противоположността на засегнатите пера обуславя еднаквата посока на промяната – в случая увеличение.

Всяка сделка или стопански факт, които се отнасят до имуществото на търговеца, могат да бъдат причислени към някоя от посочените по-горе четири групи. С това от една страна се постига по-лесно възприемане и еднаквост при третирането им в текущото счетоводство, а от друга страна – достатъчно ясно се показва връзката между счетоводния баланс и системата на сметките и двойното записване.

При втория подход текущите операции се типизират от аспект влиянието им върху чистото имущество на търговеца. На преден план изпъква доколко дадена сделка или стопански факт водят до промяна в чистото имущество. За разлика от балансовия подход в случая се следи както за икономическото, така и за юридическото значение на настъпващите промени.

В първата група попадат така наречените разменни операции. Характерно за тях е, че независимо от това коя част от имуществото на търговеца се засяга, те не водят до промени в чистото имущество. Най-често при тях се касае до трансформирането на един вид активи в друг.

И накрая, в теорията е известен трети подход към типизиране на текущите операции, при които се прави връзка между имуществото и резултатите от дейността на търговеца. От една страна това се отнася до начина, по който се понасят разходите, а от друга –до начина на формиране на приходите.

На първо място извършеният разход може да бъде за сметка намаляването на даден актив. В този случай увеличаването на разходите се запидва по дебита на разходната сметка, а намалението на актива – по кредита на съответната сметка.

На второ място разходът може да е възникнал срещу увеличаване задълженията на търговеца. Счетоводно срещу дебитиране на сметката за разходите следва да се кредитира сметката за формиране на съответния пасив.

От аспект на приходите тази връзка се изразява в следното:

Приходът възниква срещу увеличаването на активите на търговеца. Счетоводното третиране на този първи случай се изразява в дебитиране на сметката за съответния актив и кредитиране на сметката за приходите.

Приходът може да възникне и срещу намаляване на задълженията на търговеца. В този случай кореспонденцията се изразява в дебитирането  на сметката за съответния пасив и в кредитирането на сметката за приходите.

Със съдействието на:
Счетоводна кантора Гранд КонсултГласувай:
1
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: schetovodna
Категория: Бизнес
Прочетен: 9112
Постинги: 10
Коментари: 0
Гласове: 7
Архив
Календар
«  Декември, 2018  
ПВСЧПСН
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31