Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.03.2017 18:36 - При откриване на фирма – избор на правна форма
Автор: schetovodna Категория: Бизнес   
Прочетен: 649 Коментари: 0 Гласове:
0



image
 
Ако сте решили да започнете собствен бизнес е необходимо да направите регистрация на фирма в Търговския регистър. За това обаче ще бъде необходимо да вземете някои решения, едно от които е каква ще бъде  правната форма на Вашата фирма. Съществуват няколко възможности, с които трябва подробно да се запознаете преди да вземете окончателно решение.

Едно от най-важните неща, които трябва да се имат в предвид е, че ЕТ – едноличния търговец  е физическо лице, но в качеството му на търговец и отговаря пред закона и всички институции със своето лично имущество. Самостоятелни юридически лица са дружествата ЕООД/ООД. При тях отговорността на собственика и съдружниците се ограничава до капитала на фирмата, без да се включва личното им имущество.

Друг момент е задължителното осигуряване. При ЕТ  има задължение за годишно изравняване и довнасяне на осигуровки, докато при ЕООД/ООД размера на печалбата на фирмата няма значение по отношение годишното изравняване. Само когато съдружниците/собствениците са   получавали възнаграждения за положен личен труд в дружествата в качеството си на самоосигуряващи се лица и то в по-голям размер от размера на авансово внесените вноски, се извършва годишно изравняване като разпределените дивидентни не се включват.

Ако физическото лице-ЕТ не е регистрирано по ЗДДС, то подлежи на облагане с патентен данък. Този патентен данък се дължи за всяка отделна дейност или обект и ако не се реализират печалби, то той може да се окаже непосилен и да доведе до несъстоятелност. Освен това данъчната ставка за ЕТ е 15%, а за ЕООД и ООД е 10%. Разбира се трябва да се има в предвид, че при ЕООД/ООД

дивидентите разпределени от дружеството се облагат с 5% данък.  15% -та  данъчна ставка за ЕТ  винаги е повече от сумираната ставка (10+5) за ЕООД/ООД, въпреки че като сума изглеждат еднакво.

Не трябва да се забравя, че размера на разпределените дивиденти зависи единствено от волята на собственика/съдружниците.

Добре е да се помисли и за счетоводни услуги, от които ще има нужда фирмата ни. Огледайте се за близка счетоводна кантора или потърсете в Интернет.

Изборът на правна форма когато сме решили да започнем свой бизнес има своите тънкости и винаги е добре да потърсим съвет от специалист. Обикновено фирмите, които предлагат тази услуга -  откриване на фирма, имат компетентни юристи, които биха ви консултирали и дали съвет във всеки конкретен случай и за всяка дейност, която сте решили да упражнявате.

 




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: schetovodna
Категория: Бизнес
Прочетен: 23200
Постинги: 10
Коментари: 0
Гласове: 7
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930