Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.03.2012 13:04 - ЩО Е НЕОКОЛОНИАЛИЗЪМ И ИМАЛИ ТОЙ ПОЧВА У НАС ?
Автор: dinkov Категория: Политика   
Прочетен: 2516 Коментари: 0 Гласове:
10

Последна промяна: 01.04.2012 10:20


 ЩО Е НЕОКОЛОНИАЛИЗЪМ  И ИМАЛИ ТОЙ  ПОЧВА У НАС ?

 

 

 

     Навремето  в далечни, далечни времена хората водели войни.

     Едно племе нападало друго племе,грабило каквото може и си заминавало.След време се образували държави.Те имали територии върху които хората живеели.Една държава нападала друга държава.Тази която побеждавала присъединявала към своята територия част от територията на победената държава( или цялата ), заедно с населението.

     Но защо тези държави са водели войни?

     На първо място за да грабят,както са правили техните деди.Но защо им е трябвало да завладяват и територии заедно с населението? Ами елементарно! За да могат хората от победените територии да работят за победителите. Дали под формата на роби, зависими  крепостни селяни или работници това зависило от икономическата форма на производство,но главното,важното е било победените да произвеждат блага, а победителите да взимат част от тези блага.Разбира се, част от благата, защото ако взимат всичките,победените ще умрат от глад и няма да има кой да  работи.

     Идват времената на Великите географски открития.Нови територии, нови възможности едни да произвеждат блага, а други да вземат част от тези блага. Идва времето на крайбрежните държави от западната част на Европа. Те стават метрополии, а завладените нови територии, колонии. Метрополиите( Испания, Португалия, Англия, Франция, Холандия и др.), получават част от благата произведени в колониите. Разбира се, винаги част от благата. Не че не са искали всичко.Искали са го, ама са знаели от опит, че едно магаре, ако не го храниш то ще вземе да умре, и след това няма да имаш магаре.Създава се световната колониална система.

     Минават години, векове. Времената лека-полека се променят. От една страна, големите държави(т.н. Велики сили) почват да се карат за надмощие, спретват си по някоя и друга война, а от друга страна светът се развива.Стават революции, променят се формите на управление, идва времето на конституционни монархии или републики, социално – икономическия строй се сменя, капитала става господствуващ навсякъде. Но едно си оставя същото.Колониите, полуколониите, зависимите страни да произвеждат блага, и част от благата да отиват в т.н. Велики сили.

     Идва ХХ – ти век.Страшни катаклизми.Първа световна война, ново разпределение на света.Втора световна война.Пак ново разпределение на света.Създава се т.н. Световна социалистическа система, започва Студената война. Но има нещо което не се променя.Зависимите страни, колониите и полуколониите да произвеждат блага, и част от тези блага да отиват при новите господари на света.

     Да, но света все пак не е същия.Колониите започват да се бунтуват.Искат независимост.Колониалната система се разпада.Нужни са нови,по – гъвкави и прикрити методи за икономическо и политическо подчиняване.Времето на неоколониализма.

     Във външнополитическо отношение неоколониализма се характеризира със стремежа по време на прехода от колония към изграждане на държава, бившата метрополия постепенно да предава властта в бившите колонии на тази част от местната интелигенция  и бюрокрация която е възпитана и подготвена за сътрудничество с нея(чрез обслужващата партия на старата власт, която ще се трансформира в нещо ново, примерно: БКП  Лук Ойл), производство на електроенергия (чрез строеж на нови ядрени мощности, като доставчика на оборудването и на ядреното гориво се запазва(АЕЦ-Белене)), чрез доставката на газ и др.

      Но вече има и нови аспекти, конкуренцията на други метрополии( Велики сили) и многонационални компании( омешани пак от страни на Великите сили), които виждат в новообразуваните държави( или “Източния блок” след нежните революции ), апетитни територии за настаняване,особено ако бившата метрополия е временно отслабена (примерно:СССР > Русия). Какво правят те ? –Може би водят войни, за да завладеят тези територии ! Не, не!- Те не са луди, взели са си поука от 20-ти век. Война само в краен, много краен случай и то най-често измислейки някаква причина (справка Ирак), и то под формата на многонационални сили със санкция от Съвета за сигурност на  ООН .

      Те осъществяват тъй нареченото, инвестиране.(Износ на капитали, където капитала се изнася първоначално, а след това се връща обратно, разбира се уголемен, иначе нямаше да е капитал, и увеличават паричната маса и благосъстояние на тяхното население).- Но къде инвестират ?- Може би, в отрасли които са капиталоемки, местната икономика ги няма и по този начин ще помогнат за развитие на местната икономика ? -О…това е за наивници.

      Разбира се, че те влагат пари там където може да се извлече най-висока норма на печалба, където е най-малкото съпротивление и печалбите са сигурни.Примири: -В кредита чрез финансови институции( справка България – то май български банки няма), в естествените монополи (справка България- енергоразпространение при гарантирана от държавата 16 % възвращаемост!!!, топлоснабдителни дружества, софийска вода и др.), във вътрешната търговия ( справка България –цял “сюрук” чужди търговски вериги, които са на път да ликвидират и малкото останали местни ) и т.н.

      Не трябва да се отрича, те осъществяват и ПОМОЩ. По-голямата част от икономическата помощ е предназначена за поддържане на държавните бюджети и паричното обръщение, под формата на държавни кредити или заеми от международни финансови институции (като номера е те да взимат част от дохода на нуждаещите се страни под формата на лихва). Друга развита форма на помощ е като финансират вноса от Великите сили на потребителски стоки(разбира се,чрез взаимосвързани банки), докато за финансиране на индустрията и социални дейности се отделят много малко средства (е…то пък не може, за всичко да се “помага”). Чрез тази помощ Великите сили спомагат за правилното насочване на икономико-политическото развитие, за да могат новообразуваните държави ( или “Източния блок” след нежните революции ) да вървят в правилната посока. Като най-често помощите по линия на кредити и заеми имат за цел да разчистят трасето за износ на стоки и капитали от Великите сили, за да може техните икономики да се развиват и да има заетост в техните държави.

      Сега сме 21-то столетие от раждането на Христа.Съвременната цивилизация е налице.През вековете… колко много се е променил света?- Но има нещо което никога не се променя.Зависимите страни, колониите и полуколониите да произвеждат блага, и част от тези блага да отиват при новите господари на света. Дали под формата на инвестиране и след това изнасяне на печалбата, дали под формата на лихва или други модерни методи, но зависимите страни винаги трябва да си дават част от дохода на нови или стари господари.

     -Дали съществува неоколониализъм и дали има той почва у нас ? -В нашата Родина БЪЛГАРИЯ !- Е, нека всеки един средно интелигентен български гражданин да си

 

 

 отговори самичък !

      Можем ли,ние българите да променим нещо ? – Едвали!- Но поне това което можем да направим, и което зависи от нас. Самите ние като български граждани, като потребители, осъзнато с разума си да при равни условия на чужди стоки с наши български стоки,да купуваме българските стоки от български магазини, за да може да се развива нашата българска икономика, за да има заетост в нашата държава, да увеличаваме паричната маса на България, за да имаме стабилен лев (дали ще влезем в еврозоната тука няма значение), за да си помогнем по този начин сами, за да сме по-богати самите ние…Е, поне това можем ли да направим ?-Ако имаме глави на раменете си и мислим с тях…да можем !- Ако имаме глави за да си носим само шапките…

 

                                                                                                                      Ицко

 

          

      

 

 

    

    




Гласувай:
10



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: dinkov
Категория: Лични дневници
Прочетен: 183505
Постинги: 33
Коментари: 166
Гласове: 2869
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031